7 تکنیک موثر در داستان‌‌ سرایی

یکی از جدیدترین تکنیک‌هایی که در دنیای کسب‌وکار امروز مورد توجه و علاقه افراد قرار گرفته است، تکنیک داستان‌ سرایی (storytelling) است. انسا‌ن‌ها به صورت ذاتی به داستان‌ها علاقه دارند؛ به همین خاطر هم است که استفاده از این مفهوم و تکنیک، توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند.

تکنیک داستان‌ سرایی یکی از قدیمی‌ترین راه‌ها برای انتقال یک مفهوم است. اجداد ما نیز از داستان‌ سرایی استفاده می‌‌‌کردند.
حتی خود شما هم توانایی داستان‌ سرایی دارید، اما ممکن است در حال حاضر اطلاعی از آن نداشته باشید. حتی اگر همین حالا هم از مهارت داستان‌سرایی استفاده می‌کنید، ضرری ندارد که بخواهید آن را کمی بیشتر بهبود بدهید. حتی می‌توانید چند ترفند کوچک برای بهبود کارتان به آن اضافه کنید. ما در این مقاله سعی کردیم 7 نکته کارآمد در زمینه داستان‌سرایی را به شما شرح دهیم. با ما همراه باشید.

1. یک قهرمان و یک ضدقهرمان داشته باشید

داستان‌ها به یک شخصیت خوب و یک شخصیت بد نیاز دارند که معمولا از آن‌ها با عنوان قهرمان و ضد قهرمان یاد می‌شود. ضد قهرمان یا دشمن می‌تواند هر چیزی باشد؛ می‌تواند یک سیستم، یک شخص یا حتی ترس از قهرمان باشد. نقطه عطف داستان آن‌جایی است که قهرمان دشمن را شکست می‌دهد. سوالی که در این قسمت باید از خودتان بپرسید این است که دشمن اصلی مشتری یا مصرف‌کننده من چیست؟ خطر؟ هدر رفت پول، نرسیدن به رویاها؟

2. از رویارویی استفاده کنید

تفاوت بین قهرمان و دشمن، با تعارض خودش را نشان می‌دهد. این حالت ممکن است زمانی بروز کند که قهرمان سعی دارد از یک شرایط دشوار عبور کند. اگر این شرایط را به کسب‌وکارتان تعمیم دهید؛ رویارویی می‌تواند تلاش برای رفع مشکلی باشد که برای شرکت یا مشتری به وجود آمده است.
رویارویی حتی می‌تواند موانع و مسائلی باشد که شما در مسیر موفقیت با آن روبه‌رو بوده‌اید، این موانع می‌‌تواند مشکلات بانکی باشد یا صرفا آب‌وهوای بارانی یک صبح که باعث شد دیر به سرکار برسید!
اگر قهرمان شما مسئله‌ای برای رویارویی نداشته باشد، هیچ کس به داستان شما گوش نمی‌کند.

3. از جزئیات غیرمرتبط چشم‌پوشی کنید

جزئیات غیرضروری نکاتی هستند که به پیشروی روند داستان یا تکامل شخصیت‌ها کمکی نمی‌کنند. اصل مطلب داستان‌سرایی، حفظ توجه مخاطب است. اگر جزئیاتی که به تصویر می‌کشید، به حل مسئله کمکی نمی‌کند، از آن صرف‌نظر کنید. اگر مارک و برند چتر شما در به موقع رسیدن شما در روز بارانی تاثیری نداشته است، آن را مطرح نکنید!

4. همان‌طور که صحبت می‌کنید داستان بگویید

این تکنیک بسیار ساده است. اگر بخواهید لحنتان را برای داستان‌سرایی تغییر دهید، داستان را خراب می‌کنید. همانطور که همیشه و در حالت‌های روزمره صحبت می‌کنید، داستان بگویید. اگر لحن روزمره شما طوری است که یک مخاطب عادی متوجه آن نمی‌شود، بهتر است یک روایت‌گر استخدام کنید!

5. تصویرسازی کنید

دلیلی وجود دارد که اکثر کتاب‌های کودک سرشار از تصاویر هستند، یا بسیاری از کتاب‌ها به فیلم تبدیل می‌شوند. تصاویر، داستان‌ها را به واقعیت تبدیل می‌کنند. شما می‌توانید خیلی ساده بایستید و یک داستان را تعریف کنید، اما زمانی داستان شما احساس مخاطب را برمی‌انگیزد که نکته دلهره‌آوری یا تاثیرگذاری در خلال داستان به مخاطب نشان داده شود. حتی در چنین موقعیت‌هایی نیز، اضافه کردن یک آیتم تصویری به موثرتر شدن داستان کمک می‌کند.

6. داستان را شخصی کنید!

برای اینکه به سرعت از نکته قبلی استفاده کنیم: از تصاویر اتفاق‌هایی که واقعا رخ داده است، یا مکان‌هایی که اتفاق واقعا در آنجا رخ داد، استفاده کنید. حتی می‌توانید به جای استفاده از مدل‌های غیرواقعی از افرادی استفاده کنید که واقعا در روند ماجرا حضور داشته‌اند.
و بازهم، همانطور که صحبت می‌کنید داستان بگویید. شخصیت خودتان را در روند داستان به نمایش بگذارید. کمی از ترس‌ها و نقاط ضعفتان را به تصویر بکشید. یادتان باشد که شما تنها کسی نیستید که نقطه ضعف دارد. این نکته ظریفی است که قدرت داستان‌سرایی شما را بیشتر می‌کند: داستان خودتان را تعریف کنید. زمانی که داستان خودتان را می‌گویید افراد زیادی با شما همذات‌پنداری می‌کنند، چون داستانی مشابه با شما دارند. این افراد مخاطب ایده‌آل شما هستند و در ایده‌آل‌ترین حالت، مشتری ایده‌آل شما نیز خواهند شد.

7. سورپرایز را چاشنی داستان کنید

داستان بدون سورپرایز، حوصله مخاطب را سر می‌برد. شما خودتان در حال حاضر این نکته را می‌دانید، با این‌حال ارزش یادآوری را دارد. فرقی نمی‌کند که سورپرایز شما خوشایند است یا ناراحت‌کننده، یک داستان خوب حداقل یک غافلگیری دارد.

کجا از داستان‌ سرایی استفاده کنم؟

حال شاید از خودتان بپرسید که در کدام قسمت کسب‌وکارتان باید از داستان‌سرایی استفاده کنید؟

• صفحه بلاگ

شما می‌توانید از بلاگتان به عنوان بستری استفاده کنید که نسخه طولانی‌تر داستان‌هایتان را به تصویر می‌کشد یا حتی می‌توانید در هر پست بلاگی یک داستان کوتاه بگویید.
مثلا شما می‌توانید داستان پدرتان را به تصویر بکشید که کسب‌وکاری مشابه با شما داشته است و داستان یکی از کارها یا افتخارات او را تعریف کنید.

• ویدئوها

هر داستانی که شما درباره خودتان یا مشتری‌هایتان فکر می‌کنید، در صورتی که به شکل ویدئو به تصویر کشیده شود تاثیر بیشتری خواهد داشت. ابزار و نرم‌افزاهای زیادی هستند که شما می‌توانید از آن‌ها برای ساخت ویدئو یا انیمیشن استفاده کنید.

• بخش درباره ما

یکی از بهترین بخش‌هایی که می‌توانید در آن داستان‌سرایی کنید، بخش درباره ماست. اینجا دقیقا جایی است که مخاطب برای شناخت بیشتر شما به آن رجوع می‌کند، بنابراین می‌توانید ار این قسمت برای تعریف کردن داستان‌تان استفاده کنید.

جمع‌بندی

فرقی نمی‌کند که شما از داستان‌ها برای جذب مشتری‌های جدید استفاده می‌کنید یا ترغیب و نگه‌داشت مشتری‌های فعلی.
در هر صورت اگر نکات بالا را رعایت کنید، داستان قوی‌تری خواهید داشت که توجه مخاطبان و مشتریانتان را برای مدت طولانی‌تری حفظ می‌کند.

منبع: practicalecommerce.com